Европска унија санира клизиште између Мокре Горе и Кремне


Европска унија санира клизиште између Мокре Горе и Кремне

Ужице, 28. јул 2017. – Европска унија финансира санацију клизишта на путу ИБ 28, на деоници између Кремне и Мокре Горе у Ужицу са 190.000 евра, у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, а радови ће бити завршени током августа 2017. године.

Кише које су изазвале поплаве у мају 2014. године, проузроковале су спирање земљишта са косине изнад пута у дужини од 200 метара, затрпавање саобраћајнице и покретање техничке базе насеља Дрвенград. Пројекат санације обухвата изградњу система дренажних канала за прихват велике количине воде из три извора и њено спровођење испод пута, као и конструкцију габионског зида којим је обезбеђена стабилизација косине. По завршетку радова, уследиће технички преглед и пријем свих радова на реконструкцији пута са санацијом три клизишта у Ужицу. Укупна вредност помоћи ЕУ за санацију путева и клизишта у Ужицу износи 330.000 евра.

Санација овог клизишта реализује се у склопу пројекта вредног 10,5 милиона евра, који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у 23 локалне самоуправе, у којима ће бити санирана 44 клизишта, реконструисано девет и изграђено пет мостова, у циљу обнове и унапређења превентивне инфраструктуре.

Европска унија пружила је највећу помоћ Србији у обнови од последица поплава и јачању превентивне инфраструктуре у вредности од 162 милиона евра кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности Европске уније.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ