Европска унија највећи донатор у санирању последица поплава у Обреновцу


Европска унија највећи донатор у санирању последица поплава у Обреновцу

Обреновац, 30. јун 2017. – Европска унија је за санирање последица поплава у Обреновцу, кроз претприступне фондове ИПА 2012, ИПА 2014 и Фонд солидарности, определила око 11,1 милиона евра што је чини и највећим донатором овога града након поплава 2014. године, речено је данас на представљању резултата пројеката спроведених у овиру поменитих фондова.

“На сваком кораку можемо видети велику помоћ коју нам је Европска унија пружила, а што је резултат синергије рада свих нивоа власти, Канцеларије за управљање јавним улагањма, донатора и организација. Након поплава плашили смо се да ће у Обреновцу остати само празне куће, али нам је изузетно драго што смо успели, захваљујући донаторима, да оживимо, па чак и модернизујемо наш град”, рекао је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац. 

Кроз програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији у Обреновцу је санирана штета на 1.331 стамбених објеката, изграђена и опремљена 41 кућа, помогуто 371 поплавом погођено предузеће, као и 2.416 пољопривредних газдинстава.

“Захваљујући донацији Европске уније, и преданом раду организација на терену, четири хиљаде грађана општине Обреновац живи у новим или обновљеним домовима, а преко пет хиљада ученика, професора и другог школског особља наставило је да учи и ради у обновљеним школама. Трудили смо се, не само да санирамо штету насталу након поплава, већ и да унапредимо животне услове грађана погођени овом катастрофом”, рекла је Маја Вучковић Крчмар, програм менаџер Делегације Европске уније у Републици Србији.

Европска унија у Обреновцу финансира и пројекте превенције поплава, што укључује рехабилитацију преко 64 километара канала, набавку три нове и обнову шест пумпи, као и обнову шест црпних станица. 

“Са сигурношћу могу да кажем, с обзиром на околности, да је овај програм био успешан, на чему треба да се захвалимо, пре свега донатору, али и свим уклјученим организацијама. Сада је наш фокус на превенцији и спровођењу пројеката који ће спречити штету од будућих природних катастрофа, где је за потребе првенције и унапређење система за заштиту обезбеђено 70 милиона евра”, рекао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ