Европска унија санира три клизишта у Мионици


Европска унија санира три клизишта у Мионици

Мионица, 20. јун 2017. – Санација три клизишта на државном путу IIа реда који повезује Мионицу и Дивчибаре биће завршена до краја јуна 2017. године захваљујући средствима Европске уније (ЕУ) која су обезбеђена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. 

Радови вредни 200.000 евра почели су у октобру 2016. и обухватају изградњу потпорних и габионских зидова који ће заједно са дренажним каналима заштитити саобраћајницу у случају обилних падавина и повећања нивоа подземних вода. Након завршетка обнове, притисак тла биће смањен, а косина пута стабилизована и заштићена у случају будућих ерозивних процеса, што ће допринети смањењу ризика од формирања клизишта у општини Мионица.

„Захваљујући средствима Европске уније успећемо да дугорочно решимо проблем клизишта, па даља улагања на том плану неће бити потребна. Возила ће се након завршетка радова кретати без икаквих сметњи на путу, а безбедност саобраћаја биће на потребном нивоу“, рекао је Миле Златковић, главни инжењер за клизишта и потпорне конструкције у Јавном предузећу „Путеви Србије“.

Током обилних падавина маја 2014. године дошло је до активирања клизишта, што је угрозило безбедност на путу, водоснабдевање становништва и неколико стамбених објеката. Захваљујући реакцији Јавног предузећа „Путеви Србије“ штета је привремено санирана, а одвијање саобраћаја са назименичним пропуштањем возила омогућено.

Радови на санацији клизишта изводе се у оквиру пројекта реконструкције путних објеката оштећених у поплавама који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, а финансира ЕУ са 10,49 милиона евра у циљу унапређења система заштите од поплава. До краја 2017. године, 44 клизишта биће санирано, а девет мостова реконструисано и пет изграђено. Укупна помоћ Европске уније у обнови од последица поплава и јачања превентивне инфраструктуре износи 162 милиона евра, а средства су обезбеђена кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ