О програму


О програму

Европска унија највећи је донатор Републици Србији у отклањању последица поплава које су настале у мају 2014. године, када су дотад незабележене падавине у Србији изазвале незапамћене поплаве и клизишта, остављајући за собом велику штету. Током поплава 57 људи је изгубило живот, док је око 32.000 морало да напусти своје домове. Губици настали у само неколико дана процењени су на 1,7 милијарди евра, а штете су забележене у 119 локалних самоуправа широм Србије. Само неколико месеци касније, у септембру 2014. године још један талас поплава узрокованих јаким кишама погодио је источни део земље, остављајући за собом велику штету.

Европска унија била је међу првим донаторима, пославши спасилачке тимове и хуманитарну помоћ преко свог Механизма за цивилну заштиту. Како би рехабилитација Србије почела што пре, ЕУ је финансирала Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији са 30 милиона евра, обезбеђених кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) 2012, који је реализован у 39 најтеже погођених градова и општина. Након тога, уз доделу 72 милиона евра кроз ИПА 2014, програм је проширен на 57 локалних самоуправа, не само ради пружања помоћи после поплава, већ и због санације и побољшања система за заштиту од поплава у Србији.

Ова средства коришћена су за изградњу и реконструкцију оштећених кућа, набавку намештаја и апарата за домаћинство, реконструкцију јавних зграда, поправку путева, оживљавање привреде и пољопривреде кроз активности које доносе приходе и помоћ пољопривредним домаћинствима. Осим тога, средства су усмерена на побољшање услова живота у привременим склоништима, за куповину биоцида како би се смањила популација комараца и за јачање капацитета Канцеларије Владе Србије за управљање јавним улагањима – раније Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја. Средствима из ИПА 2014 Србији је пружена помоћ за унапређење система за контролу ризика од елементарних непогода и спречавање поплава, санацију објеката за заштиту од поплава и друмске саобраћајне мреже оштећене услед клизишта.

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији је осмишљен у блиској сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима и Канцеларијом за европске интеграције, а спроводе га Аустријска агенција за развој (АДА), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Дански савет за избеглице (ДРЦ), Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Hilfe zur Selbsthilfe e.V. (Help), Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Светска банка (СБ).

Подршка ЕУ је такође обухватила 60 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ за санацију јавне инфраструктуре, који су Србији стављени на располагање као да је држава чланица, и десет милиона евра за Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ